fredag 25. februar 2011

Mobbing er noe dritt

Uff... Leste en artikkel om ei ti år gammel jente som blir mobba, det har pågått i 3 år. Hun hadde til og med opplevd at førsteklassinger hadde kastet sten på henne...Hun hadde vondt i magen og ville ikke på skolen, alle typiske tegn. Uff, det er virkelig trist at det skjer, at noen får en hakkekyllingrolle over tid. Også trist at foreldrene føler de må gå ut i media med kritikk mot skolen for å få nok hjelp. Men nå når alle foreldrene ved skolen blir klar over problemet, håper jeg at de alle vil snakke med sine små englebarn/bøllefrø, og si klart fra om at mobbing ikke er greit, og ikke unnskylde eller bortforklare slik oppførsel.

Kan bare forestille meg hvor maktesløse jentas foreldrene må føle seg når vonde ting skjer med barnet deres over lang tid. Det må være vondt. Veldig vondt. At de i fortvilelse går til media kan jeg forstå, selv om det ikke ville vært mitt "førstevalg",- ikke deres heller rekner jeg med. Sist uke var det to andreklasse gutter som truet og slo Lillesnupp... Kjentes ikke så gøy det heller, og jeg var kjapp med å ta kontakt med skolen for å høre hva som egentlig skjedde og hva konsekvensene ble, for sånt vet jeg må tas tidlig. Hvordan hadde jeg hatt det om jeg visste at jenta mi opplevde slike ting hver dag på skolen? Hvordan hadde det vært å måtte tvinge henne til å gå dit? Ikke bra, det kan jeg bare si. Og jeg håper virkelig jeg slipper å oppleve det.

Skolen skal være et trygt sted. Barn er barn, de gjør mye tull og tester grenser, men stort sett er mobberene gode på bunn, bare de får tenkt seg litt om. Men det kan være vanskelig å stoppe, og da må de voksne hjelpe til med å løse opp i flokene. Det er absolutt ikke det letteste ved lærerjobben eller foreldrerollen, (for her er det felles ansvar!), men det gjøres! Det er mange tiltak en kan gjøre. Det må være nulltoleranse for mobbing, for det er så utrolig ødeleggende. Jeg kjenner jeg blir arg og lei... Håper virkelig at det går bra for tiåringen  fremover!

5 kommentarer:

Jørn og Rebekka Garnes sa...

Uff så trist for den stakkars jenta. Å hun er ikke alene. Det er mange som blir mobbet på skolene rundt omkrig. synd at det aldrig tar slutt. De får sår de bærer med seg resten av livet.
Verste jeg vet er mobbing og utestenging.
Håper det ordner seg for henne.
God helg :o)

Bente sa...

Ja mobbing er virkelig noe dritt som du sier.Det er helt uakseptabelt.
Vi foreldre må stå sammen ja og lære ungene gode verdier.
Vondt å være foreldre når barnet ditt holdes utenfor.

Liv-Inger sa...

Mobbing er helt uakseptabelt. Og vanskelig. Som foreldre kan man bare forestille seg hvor vanskelig det er å oppleve at barnet man elsker over alt på jord har det ondt over en lengre periode. At noen skal plages systematisk over tid er fryktelig!

Jeg er enig med deg. Dialog er viktig. Får man mistanke om at noe er galt fatt må man umiddelbart ta kontakt med skolen. Få klarhet i hva som skjer. Be dem ta tak i situasjonen. Så kan man bare håpe at de er bevisst sin rolle. For det blir de som må involvere også den andre part. Foreldrene til dem som plager må på banen.

Huff, får ondt av meg av den jenta. Håper det løser seg for henne.

Godt innlegg, Dilli!

Mammadamen sa...

Bra innlegg!

Barn kan være så slemme ot hverandre, men som du skriver er de gode på bunnen. som forelder vet jeg ikke hva jeg ville gjort hvis sønnen min ble mobbet, eller mobbet selv ... Jeg er dog enig i at dialog og åpenhet er grunnleggende viktig.

Dilli sa...

Takk for gode kommentarer! Enig med dere i at dialog og samarbeid hjem/skole er svært viktig. Men jeg tror også foreldre må være veldig bevisst på hvordan de selv omtaler andre mennesker (og skolen!) i hjemme rundt middagsbordet...